Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Siideriä kansalle, mallasjätettä possuille

Pääsin työn puolesta vierailemaan Saimaan juomatehtaan uudella panimolla, jonka myötä firma tavoittelee jopa miljoonan litran tuotantoa vuonna 2014. Tulossa on uusia oluita ja siidereitä sekä kauppoihin että Alkoihin.

Jo kauppoihin tullut 4,2 alkoholiprosenttinen Marsalkka Luomukarpalo on suunnattu tekijöiden mukaan juojaryhmälle, joka ei niin perinteisistä oluista perusta. Tuote onkin ihan oiva vaihtoehto kauppasiidereille ja omasta mielestäni ihan kokeilemisen arvoinen helppo, maustettu olut – jos tällaisesta tykkää.

Vahvemman Marsalkka Luomuvehnän pullo tosin tullee näyttämään erilaiselta kuin kuvassa, sillä myös pullouudistusta juonitaan.

– Meinattiin eka tehdä miedompaa, mutta alkoi mennä liian vetiseksi, kommentoikin ”mestaripanijaksi” itseään tituleeraava Pertti Oksa.

Koko tuotannossa Oksan panimo panostaa yhä enenevissä määrin lähituotantoon ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin. Monille jo tutusta Marsalkka Luomuvehnästä on tulossa 5,2 % Alko-versio. Myös täysin uusia tuotteita on tulossa.

Lähituotanto näkyy myös valmistuksesta jälkeen jäävien raaka-aineiden käytössä. Kuten monesta muusta panimosta (esim. Laitilalla on myynnissä Kukko-mallasleipää) myös Saimaan rannoilta yritetään kierrättää maltaat ja hiiva. Maltaista on tehty sopimus paikallisen sikatilallisen ja marttojen kanssa. Syksyllä on siis luultavasti tulossa mallaspossua ja -leipää.

Mäskissä ja hiivaliemessä on porsaille hyvä valkuaisainepitoisuus. Sikatilallisten mukaan se on lisäksi sialle erityisen maittavaa ruokaa. Oksa vitsaileekin, että siat ”pääsevät kasvamaan pienessä pöhnässä”.

Suomessa pienpanimoiden osuus oluen myynnistä on kasvanut vahvasti viime vuosina.  Harrastaja voinee toivoa, että kasvua on vastakin. Tanskassa myynti on noin 7 %:n luokkaa, joten Suomen 2,6 %:ssa on vielä kasvunvaraa.

 

Advertisement

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑