Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Käsityöläisolutmaistelun tuloksia

WP_20150202_003[1]Keskiviikkona 4.2.2015 AOSilla oli Alkon Käsityöläisoluiden maistelu. Kerran vuodessa Alko armahtaa olutharrastajia tuomalla alkuvuodesta muutaman pienpanimo-oluen saataville Alkoon. Muutoinhan kotiin ei saa erinäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta kuin vedellä keppanaksi laimennettuja pienpanimo-oluita. AOSin maisteluun valittiin kuusi olutta ennakkoäänestyksellä. Oheisen kuvan (kuvaaja Antti Korpi) Maku Brewing Savu Porteria ei valitettavasti valittu äänestyksessä maisteluun, joten maistelin sitä edeltävänä päivänä. Jotenkin sitä nykyään odottaa lähes Imperial Stoutmaista elämystä Portereistakin. Näin ei Savu Porterin osalta kuulukaan olla, mutta silti odotin tukevampaa ja savuisempaa olutta, joka peittäisi kohtuullisen 5,9 %:sen alkoholisuuden. Toinen käsityöläisolut, jota ei valittu AOSin maisteluun ja mitä maistoin edeltävänä päivänä, oli Saimaan Juomatehtaan Brewer’s Special Saison. Se osoittautui varsin onnistuneeksi Saisoniksi, vaikken ihan alkuperäisten Saisoneitten veroisena sitä pidäkään. Ei Savu Porterista tai Brewer’s Special Saisonista nyt enempää, sillä niiden vertailu seuraavan päivän käsityöläisoluiden maisteluun ei olisi oikeudenmukaista mitenkään päin. AOSin maistelun lopuksi suoritettiin äänestys, jossa kukin sai antaa yhden tai puolikkaaksi jaetun äänensä parhaimmaksi katsomalleen maistelun oluelle. Tällä kertaa poikkeuksellisesti suoritettiin myös maistelun huonoin -äänestys.

Malmgård Barley Wine 10,4 % ja 6,17 € / 0,5 L

Malmgårdin Barley Wine osoittautui yllätykseksi maistelussamme, jossa maistelijoina oli olutkonkareiden lisäksi myös ensikertalaisia, joiden olutharrastus on suhteellisen tuoretta. Malmgårdin versio Barley Winesta ei ollut tyylilleen perinteisen äkäistä ja päällekäyvää, vaikkakin olut sopisi lähinnä voimakkaiden juustojen seuraan esim. portviinin korvikkeeksi. Alkoholimainen, fenolimainen, suutuntumaltaan pintoja peittävä jne. kaikki Barley Wineen kuuluvat luonnehdinnat ovat paikallaan. Tästä huolimatta Malmgård sai neljä ääntä nousten maistelun parhaimmaksi olueksi, eikä kukaan antanut maistelun huonoin olut -ääntä tälle oluelle.

Hiisi Aarni (Ruis-IPA) 6,9 % ja 4,61€ / 0,33 L

Isokuplainen Aarni antoi odottaa enemmän kuin olikaan. Olihan se toki virkistävä, täyttävä, humaloitu, sitrusmainen, ruismainen mausteisuudessaan sekä hipsterienkin suosimaan IPA-tyylilajiin kuuluva. Näyttävä aarnikotkaetiketti ja Panimoyhtiö Hiisi loivat ennakko-odotuksia, jotka kuitenkin lässähtivät heti alkuunsa. Jotenkin laimea pano muutoin loistavalta pienpanimolta. Crystal 100 -maltaiden makua huonontavasta osuudesta puhuttiin maistelussamme, mutten ole aivan vakuuttunut muusta kuin ennakko-odotusten osalta pettymyksestä. Maistamisen arvoinen Hiiden Aarni on ehdottomasti. Ruis-IPA on niin harvinainen tyyli, että jo se on hyvä syy maistaa olutta. Jotain kertonee myös se, että kukaan ei äänestänyt Aarnia maistelun huonoimmaksi olueksi.

Bryggeri Kanttori (Abbey Dubbel) 6,8 % ja 5,80 € / 0,33 L

Bryggeri Kanttori oli totaalinen keskiverto-olut tässä maistelussa, vaikka sitä ei voi muutoin sanoa keskiverroksi. Kenenkään mielestä Kanttori ei ollut paras muttei myöskään huonoin. Luostaria Kanttori ei ole nähnytkään. Tekisi mieli sanoa, ettei ole nähnyt Dubbeliakaan, mutta se ei olisi totta. Panimoravintola Bryggeri Helsingin Dubbelista löytyy mallasmaisuutta, puumaisuutta, paahdettua leivänkuorta, hiilihappoisuutta ja hyvin vähäisesti pähkinääkin, mutta ei tämä olut alkuperäisten Dubbeleiden seurassa menestyisi. Reilu 17 €:n litrahinta on suhteeton oluen tarjoamaan makuun tai edes prosentteihin nähden. Jälkimmäinen ei tietenkään olutharrastajalla ole arviointikriteerinä, mutta tässä maassa etanolia hinnoitellaan pitoisuuksilla, joten oluidenkin osalta kovan hinnan ymmärtää, jos pitoisuus on suuri.

Stadin Panimon Imperial Porter 9,5 % ja 5,98 € / 0,33 L

Outo tyylimääritelmä Imperial Porter eikä Imperial Stout lienee jonkinlainen varoitus. Tämä StaPan Portteri sai minulta maistelun parhain -äänen, mutta se jäikin ainoaksi parhain -ääneksi. Maistelun huonoin -ääniä Imperial Porter sai 1½. Eikä se ollut mikään ihme, sillä olut on rajusti humaloitu, mikä voi tuntua mallasmaisuuden kanssa töksähtävältä. Maistelun jälkeen mietin bussissa sitä, että StaPan Imperial Porter täyttää käsityöläisolutmääritelmään liittyvän ennakko-odotuksen, että oluen tulee olla ainutlaatuinen. Siksi tämä olut taitaa olla niitä oluita, joista joko pitää tai ei.

Prykmestar SavuVehnä 5,5 % ja 4,97 € / 0,5 L

Uudestakaupungista tärähtää, jälleen. Pienpanimo-olut on harvinaista herkkua, joten se saakin ampua yli ja korkealta. Nyt on vehnäolueen ladattu savua niin, että palvikinkun kuori tulee mieleen eikä muuta oikein tahdo löytyä. Jälkimaku tiristää maistajalle lähes päänsäryn pistävyydellään. Maistelussa huvittuneisuutta herätti oluen markkinointi täysmallasoluena. Se on hyvä asia sinällään, mutta mieleen tulivat litkulagerit, joita markkinoidaan täysmallasoluina, kun muutakaan hyvää sanottavaa ei ole. SavuVehnä on olut, joka jakaa mielipiteitä. Maistelussamme se sai yhden maistelun paras olut -äänen ja kaksi maistelun huonoin olut -ääntä.

Ruosniemen Panimon Vuorineuvos Imperial Stout 9,5 % ja 6,40 € / 0,33 L

Voihan hiisi minkä panit Ruosniemi. Maistelumme huonoin 3½ äänellä ja kallein olut. Prosentteja toki on riittävästi suhteessa hintaan loiventamassa kalleutta. Tällä kertaa kävi myös niin, että yhden Vuorineuvospullon sisältö erosi maistelussamme muista Vuorineuvoksista. Olen puhunut usein siitä, että pienpanimo-oluissa saattaa laatueroja olla jopa samassa erässä. Nyt kohdalleni sattui pullo, joka oli hiivaisempi ja happamampi kuin muiden. Pitkin hampain osa muista maistajista tämän myönsi. Makuerot eivät nyt sinällään ole paha asia, vaan ne kuuluvat käsityöläisoluiden pelin henkeen. Kukaan ei äänestänyt tätä olutta parhaimmaksi maistelussamme. Johtuiko Columbus-humaloinnin tuomasta terävyydestä, joka vaatisi oluelle kypsytyspehmennyksen, vai oliko tämä sittenkin liian happoinen ja fenolimainen. Harmillista, sillä Vuorineuvoksen makukirjosta löytyvät myös kaikki kunnon Imperial Stoutin edellytykset kahveineen, lakritsoineen jne.

 

Puolin jos toisin tuli yllätyksiä käsityöläisoluiden kanssa. Siksi oli hyvä päästä maistamaan AOSin maistelussa näitä hinnakkaita oluita sen sijaan, että olisi joutunut ostamaan jokaista kokonaisen pullon. Alkon 13 erilaisen käsityöläisoluen joukossa olisi vielä yksi olut, jota haluaisin maistaa. Se on Rekolan Panimon Funky Luomu, joka on Saison-tyylin olut. Saisoneita, alkujaan Belgian ranskankielisen alueen perinteisiä kesäoluita, on Suomessa vähänlaisesti saatavilla. Ne ovat äärimmäisen hedelmäisiä oluita, sillä perinteisesti ne käytetään lämpimässä, ja jälkikäyminen tapahtuu pullossa. Eri asia on, että miten Belgian ulkopuoliset panimot panevat Saisoninsa. Siinä olikin riittävästi syitä maistaa Rekolan Panimon Funky Luomua, jos sitä on vielä saatavilla.

Ilmo Teikari
AOSin Olutkolumnisti

Advertisement

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑