Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Berliinin kirjeenvaihtaja: Berlin Bier Shop

Pilsnerien keskellä asujan pelastuksena Berliinissä toimii onneksi ainakin yksi erittäin hyvä olutkauppa. Kerron nyt, mistä löytää Berlin Bier Shopin ja mitä siellä viimeksi maistelin.

Aika pienen liiketilan seinät ovat lattiasta kattoon täynnä mitä erilaisimpia oluita eri puolilta maailmaa. Joskus tarjolla on tyhjien pullojen perusteella ollut esim. Brewdogin Bashah 2009:ää ja yhdeksänprosenttista Prykmeister Savukatajaa. Hyllystä löytyy myös joukko olutkirjoja saksaksi ja englanniksi. Luulen kuitenkin, että niitä lukee lähinnä kauppaa pitävä herrasmies itse. Ainakin sellainen oluttietäjä on kyseessä, että kirjat on varmasti luettu useempaan kertaan.

Aloitetaan maisteluista. Osallistuin joulukuun alulla mielikuvieni (ja verkon mielipiteiden) perusteella Berliinin parhaan olutkaupan “open bottle”-tapahtumaan. Konseptissa tarjolla oli pitkä lista oluita, joita tarjoiltiin pieninä annoksina kohtuullista maksua ( 1,50 € / desin lasi) vastaan.

 

Maui Brewery Mana Wheat Pineapple
Ei oikein tuoksua. Väri kellertävä. Oikeastaan, jos olet koskaan juonut hunajaviiniä, niin väri on sinulle tuttu. Maku on vähän imelä. Ainakin minun makuuni tämä on liian makea. Lisäksi olut on todella laihaa. Suutuntuma kuin vettä.

Vehnä ei erityisesti maistu, vaan tämä on pikemminkin kuin ananasmehua. Ei pahaa. Ihan hyvää. Ei vain kovin olutmainen.

★★☆☆☆

 

Fritz Ale ESB Special Bitter
Hyvät tuoksut, paljon kukkaisuutta. Maku humalavetoinen. Tuloksena tasainen, ei kovin agressiivinen katkero. Sitrusta, appelsiininkuorta, omenaa. Aikamoinen hedelmäsalaatti, joka jättää suun kuivaksi.

★★★★☆

 

Kehrwieder Prototyp
Tunnistettava Simcoe-humalan tuoksu. Tässä “jenkkihumaloidussa saksalaislagerissa”, joka toimii ennakko-oluena tekijän valmistellessa panimoaan Hampuriin, on kuulemma myös Saazia.

Makuna vahva greippi. Ei kovin katkera. Tasapainoinen.  Seuraava voi kuulostaa monen korvien väliin ikävältä, mutta ei ole yksiselitteisesti pahan maun kuvailua: vähän kuin märkä sukka, vähän saippuainen suutuntuma. Juuri pesty sukka

★★☆☆☆

 

Schönpraumer Imperial Stout
Tätä olen juonut täällä usein ennenkin. Vahva kahvin tuoksu, väri mustanruskea. Pidemmin: karamellinen, imelä, kahvinen, palanut, hieman tummaa suklaata. Vähän sama kokemus kuin, jos pureskelet suklaakuorrutettuja kahvipapuja.

Paksua. Potkii pitkään ja takertuu kitalakeen. Loppumaussa vähän lakua tai salmiakkia. Toimii pienenä määränä paremmin kuin kokonaisena pullona.

★★★★☆

 

Hopfenstopfer Seasonal Special Ale
Omituisuus. Voikukkainen, makea, maltainen. “Double IPA”:ssa maistuu alkoholi hieman. Katkero taas vähemmän kuin odottaisi. Hieman mausteinen, pippurinen.

★★★☆☆

 

De Molen Bock 2011

Suosikkini näistä. Vaahtosi hervottomasti, minkä takia pöydälle hylättiinkin yksi pullo pitkäksi ajaksi. Todella hyvää “olutskumppaa”, joka ikään kuin räjähtää suussa. Kuplii. Jotenkin mieleeni tuli myös karpalomehu. Kevyt.

Hyökkäävä pitkä katkero töksähtää, mutta ei liian rajusti. Runsas suutuntuma. Petollisen helppo juotava, joka jättää suuhun miedon katkeron.

Ei bockeille yleistä hyökkäävyyttä ja maltaisuutta, mutta tällä voi olla tekemistä myös kypsymisajan kanssa. Hienostunut pikku pukinpökkäys.

★★★★★

 

Camba Bavaria IPA
Tuoksu muistuttaa jotenkin voista. Koen tämän kuvailemisen erityisen vaikeaksi. Appelsiinia? Toffeeta? Jättää katkeran maun, muttei muuten ole erityisen katkera tai humalainen.

★★★★☆

 

Green Island Stout
Helppo ja tylsä. Mieto, tasapainoinen stout. Tarjoiltiin ehkä turhan kylmänä, mutta vertaisin silti illan viimeistä lähinnä ihan hyviin massastoutteihin kuten Guinnesiin tai Beamishiin.

★★☆☆☆

Sillan karhu. Kuvalähde: (CC) aj82 on Flickr

Ensimmäisellä kerralla, kun etsin tietä kaupalle metrolta suunnistaen hortoilin pitkään ennen kuin löysin sen. Siksi neuvon:

Ota juna Bellevuen asemalle, lähde Bartningalleeta oikealle (Spreen suuntaan), ylitä joki (Spree) kaunista siltaa (Moabiter Brücke) pitkin. Sillan jälkeen jatka suoraan Kirchstraßea. Pieni kauppa tulee vastaan oikealla.

Sama äärimmäisen helppo 5 minuutin kävely on kuvattu tällä Google-kartalla.

Advertisement

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑