Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Köstritzer Schwarzbier

Ainakin allekirjoittanut on odottanut mielenkiinnolla tätä uutta vahvistusta Alkon olemattomaan mustaolutvalikoimaan. Toivoimme saavamme oluen mukaan jo parin viikon takaisiin olutruokailtamiin, mutta tuotetta ei vain kuulunut. Nyt odotus on päättynyt, sillä Köstritzer Schwarzbier on vihdoin saatu pitkäripaisen hyllyyn.

Mustaolut on saksalainen keksintö, tyyli on kotoisin Thüringenin ja Saksin alueelta. Mainintoja oluesta löytyy jo 1300-luvulta. Mustaolut pannaan pohjahiivalla, alkoholia valmiissa tuotteessa on noin 5 %. Musta väri saadaan reippaasti paahdetuista maltaista, joista tulee juomaan mm. kahvia ja suklaata muistuttavia aromeja. Aromimaailma on tuttu myös stouteista ja porttereista, mutta mustaolut on yleensä miedompaa maultaan. Lähes kaikki mustaolut pannaan edelleen Saksassa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa monet pienpanimot ovat tuoneet markkinoille omia versiotaan.

Köstritzerin panimo sijaitsee Saksassa, juurikin Thüringenin osavaltiossa, ja sillä on pitkät perinteet. Jo vuonna 1543 perustettu panimo on yksi vanhimpia mustaoluen tuottajia Saksassa. Mm. Johann Wolfgang von Goethe kuului Köstritzerin ystäviin, ja esimerkiksi sairauden runtelemana hän ravitsi itseään ainostaan kyseisellä oluella, koska ei kyennyt syömään murentakaan. Nykyäänkin olut nauttii verraten suurta suosiota: Köstritzer on Saksan juoduin mustaolut.

Otan ostamani pullon käteeni ja tarkastelen etikettiä. Perinteinen vaakuna, eksoottisen vanhanaikaiset fontit, kikkailematon sommittelu sekä musta-puna-kultainen värimaailma tekevät selväksi, että kyseessä on saksalainen tuote. Sihautan pullon auki ja kaadan olutta lasiin. Kaunis ja tumma väri, kuten tyyliin kuuluukin. Beige vaahto voisi viipyä lasissa pitempäänkin, mutta hävitessään se sentään jättää kauniisti pitsiä lasin sisäpinnalle. Tuoksussa erottuu makeahko, hivenen paahteinen mallas. Aivan hentoa metallisuuttakin voi aistia, mutta se häviää nopeasti. Maku noudattelee tuoksua, siitä löytyy paahteisuutta sekä hiven makeaa mallasta. Jälkimaku on mieto ja katoaa nopeahkosti, katkeruutta ei esiinny. Hiukan köykäinen muttei missään nimessä vetinen suutuntuma on hiilihappoisuudeltaan tasapainoinen ja erittäin miellyttävä.

Olut kuluu nopeasti, sillä juotavuus on todella helppo. Tämä ei todellakaan ole mitään extremetavaraa! Olutta voisi helposti kuvitella juovansa litran tuopin jos toisenkin: loistava sessio-olut siis. Laadukkaat tuotteet ovat mielestäni todella tervetulleita myös tähän kategoriaan. Uskoisin oluen toimivan hyvin myös ruokapöydässä: mukavan maltaisena muttei kuitenkaan liian aromikkaana se on varmasti monikäyttöinen niin juustojen kuin erilaisten liharuokienkin ohessa.

Puolen litran pullo Köstritzeriä maksaa Alkossa 2.78 €, joten kaameaa lovea lompakkoon ei synny. Hinta on sopiva oluen ominaisuuksiin nähden: kyseessä on konstailematon ja aromimaailmaltaan verraten yksinkertainen kulutusolut ruokapöytään ja rehelliseen juomiseen. Tällainen olut ei saisikaan mielestäni ylittää kolmen euron rajapyykkiä, ja koska nyt pysytään aisoissa, hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Oluen tiedot: alkoholia 4.8 %, kantavierre 11.4 %, katkerot 23 EBU, väri 100 EBC.

Panimon sivut, Alkon tuotesivu, Olutopas-linkki, RateBeer-linkki.

Advertisement

One thought on “Köstritzer Schwarzbier

Add yours

  1. On jo parisen vuotta siitä, kun mustaolutta viimeksi join, ja olen tosin nykyisin siirtynyt enemmän stout-osastolle. Tämän huomioimisesta huolimatta, tämä olut oli kuitenkin pettymys ja vaikutti enemmän vaalealta lagerilta kuin tummalta pohjahiivaoluelta. Köykäisyys lähentelee vetisyyttä. Edullisen hinnan vuoksi tätä olutta kannattaa kuitenkin maistaa, koska kyse on mustaoluesta, joka on erikoisuus oluttyyleissä.

    Edelleen olen sitä mieltä, että saksalaisista pullo-oluista paras on Ayingerin Altbaierische Dunkel, tumma lager.
    IT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑