Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Helsinki Beer Festival 2008

HBF ja AOSmerkit

Suomen suurin oluttapahtuma järjestettiin nyt 11. kerran. Paikkana oli jälleen Helsingissä Kaapelitehtaan Merikaapelihalli. Tanskalaiset pienpanimot oli teemana tämän vuoden festivaaleilla. Teema oli sikäli osuva, että Suomessa viranomaiset tekevät kaikkensa vaikeuttaakseen oluen kaupallista panemista, sillä olut on alkoholituotteista määrällisesti suurin kulutettu tuote ja siten vaarallinen kansan terveydelle. Täysin keinotekoinen keskioluen prosenttiraja ja Alkon monopoli estävät tehokkaasti suomalaisten pienpanimoiden mahdollisuuksia markkinoilla. Onneksi on olemassa Helsinki Beer Festival, jossa pystyy maistamaan pienpanimoiden tuotteita ilman matkustamista erityiseen (panimon) ravintolaan, jossa näitä on saatavilla – puhumattakaan Tanskaan matkustamisesta.

Kävijän kannalta festivaalin suuri tarjonta saattoi muodostua ongelmaksi, sillä erilaisia tuotenimikkeitä oli yli 400, joista oluita oli 330 ja siidereitä 40. Osittain ratkaisun valinnan vaikeuteen toivat ammattilaistuntien lopuksi julistettavat olut-, viski- ja siiderikilpailuissa menestyneet tuotteet. Vuoden oluen, viskin ja siiderin julistamisen lisäksi kilpailussa on oluilla kuusi ja siidereillä kaksi sarjaa. Vuoden olueksi valittiin tänä vuonna Lammin Sahti noin 150 oluen joukosta. Tuntuu vain siltä, että valinta tapahtui vuoden myöhässä, sillä viime vuonna kunniavieraana Helsinki Beer Festivalilla oli nyttemmin edesmennyt Beerhunter Michael Jackson. Hänet tunnettiin suomalaisen sahdin puolestapuhujana. Lammin Sahti oli myös Pienpanimot, pintahiivaoluet -sarjan voittaja tänä vuonna. Kilpailusarjoista oluiden osalta mieleen jäi erityisesti N�gne � Imperial Stoutin voitto Pintahiivaoluet, yli 6 t% -sarjassa. Kyseinen erinomainen norjalainen Imperial Stout �tyylin edustaja on poistumassa Alkon valikoimasta muiden N�gne-panimon oluiden kanssa ensi elokuussa. Mahtaisiko Alko muuttaa nyt päätöstään edes Imperial Stoutin osalta?

Vuoden Olutravintola 2008:ksi valittiin Panimoravintola Plevna Tampereelta Helsinki Beer Festivalin asettaman raadin toimesta. Plevna eli Koskipanimo oli edustavasti esillä festivaaleilla. Vuoden Olutravintola -kilpailun voitto ei ole ihme, sillä Plevnan oluet ovat hyvin laadukkaita. Viime vuonna Plevnan valmistama Severin Extra I.P.A. voitti Vuoden Olut 2007 -kilpailun. Tänä vuonna se sijoittui Pienpanimot, pintahiivaoluet -sarjan kolmanneksi. Toisenkin kolmannen sijan Plevna sai, sillä Plevnan Pils valittiin Pienpanimot, pohjahiivaoluet -sarjan kolmanneksi. Vaikka kilpailumenestystä ei tullut, niin unohtaa ei sovi Plevnan Siperiaa (Imperial Stout -tyyli), Smörre ruis i.p.a.:a ja Plevnan Vehnää (Saksalaistyylinen weizen bier). Kaikkiaan Plevnalta löytyy 12 erilaista olutta ja yksi sima.

Savonlinnalainen Panimoravintola Huvila kannattaa myös erityisesti huomata suomalaisista pienpanimoista. Tänä vuonna heidän runsaasta valikoimastaan esille nousi Huvila X-Porter, joka oli nyt ensiesittelyssä Helsinki Beer Festivalilla, tullen varsinaisesti myyntiin vasta syksyllä. Olut on vahvempi versio Huvilan Portterista. Tuomaristo oli myös huomannut tämän hyvän uutuuden Huvilalta, palkiten sen toisella sijalla Pienpanimot, pintahiivaoluet -sarjassa.

Helsinki Beer Festivalilla oli esillä 40 siideriä. Voin sanoa, etten pahemmin välitä siidereistä, edes niistä oikeista siidereistä. Nyt kuitenkin tuli vastaan pari tuotetta, jotka todistivat sen, että suomalaisista esanssisotkusiidereistä pitäisi välittömästi poistaa siideri-sana. On siis sittenkin olemassa siideri-tuotteita, jotka ovat hyviä. Hartwallin tiskillä maistelin Bullmers Originalia, Scrumpy Jackiä ja Strongbowta. Bullmers oli kyllä kohtuullinen, mutta makeus oli aivan liikaa minulle. Strongbow on kuluttajien hyvin tuntema laatusiideri. Voin kertoa, että se maistui mitättömälle lasinpesunestemäiselle litkulle, kun sain verrata sitä Scrumpy Jack siideriin. On siis olemassa kuiva englantilainen omenasiideri, jota vannoutunut oluen juoja voi juoda. Vielä suuremman yllätyksen koin Ollinmäen Viinitilan tiskillä. Että Suomesta löytyy näin laadukkaan siiderin valmistaja! Sirpakka omenasiideriä on puolikuivaa ja makeaa. Laadukkuuden oli huomannut myös festivaalin tuomaristo. Pohjoismaiset siiderit -sarjassa Sirpakka Siideri Puolikuiva sijoittui toiseksi. Anttolassa sijaitseva Ollinmäen Viinitila oli tehnyt rohkean päätöksen tullessaan olutfestivaaleille, mutta luottamus omiin tuotteisiin kannatti.

Helsinki Beer Festival on vakiinnuttanut asemansa. Uskoisin festivaalin tulevaisuuden olevan turvattu. Toivoa sopii, että pienpanimoiden olemassaoloa ei tarpeettomasti vaikeutettaisi Suomessa. Tanskan esimerkki osoittaa sen, että jos kuluttajille annetaan mahdollisuus, niin tuoppiin saatetaan hyvinkin valita muuta kuin sitä latteaa, mautonta ja väritöntä lageria, joka toki sopii janon sammutukseen.

Ilmo Teikari, AOSin Olutkolumnisti

Kuva Juho Saarinen

Lisää kuvia Helsinki Beer Festivalilta nähtävissä osoitteessa
http://www.limes.fi/kuvagalleria.html

Advertisement

One thought on “Helsinki Beer Festival 2008

Add yours

  1. Oli Plevnalla myös yksi siideri, mutta se oli valitettavasti lähempänä ”marketti’siidereitä'” kuin esim. mainittuja Hartwalin tuotteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑